Μενού Κλείσιμο

Εκπαιδευτικές και Επιμορφωτικές Δράσεις

Ακολουθεί μία ενδεικτική λίστα από εκπαιδευτικές και επιμορφωτικές δράσεις που διοργάνωσε το Τμήμα. Να σημειωθεί ότι στη διάρκεια του 2021 υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Αλεξ/πολης και της Σχολής Επιστημών Αγωγής σχετικά με συνδιοργάνωση δράσεων.

 

Ακαδημαϊκό έτος 2021-22:

 • «Ταξιδεύοντας με την τέχνη και το λόγο» Οκτώβριος 2021- Μάιος 2022 Βιωματικά εργαστήρια εμψύχωσης παιδιών και διαλέξεις για ενήλικες που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του έτους μετά από υπογραφή μνημονίου συνεργασίας της Σχολής Επιστημών Αγωγής με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης. Στο πλαίσιο του Προγράμματος υλοποιήθηκαν τουλάχιστον 50 βιωματικά εργαστήρια για παιδιά ηλικίας 5-12 χρόνων και 12 διαλέξεις για ενήλικες. Στις δράσεις συμμετείχαν εθελοντικά πάνω από 100 φοιτητές.
  Συντονίστρια προγράμματος : Μαριάννα Παυλίδου
  Οργανωτική επιτροπή: Οικονομίδου Σούλα, Μαυρομμαρά Τίνα, Μαρέττα Σιδηροπούλου, Λαντζουράκη Μυρσίνη, Κοψαλίδου Ευαγγελία.
  Youtube: https://youtu.be/Y1K8It_B2Oo
  ΔωΔεΚα Με ΜιΑ   Συνέντευξη με την συντονίστρια του προγράμματος κ. Μαριάννα Παυλίδου
 • Το ξύπνημα της Άνοιξης – 1 & 2 Μαρτίου 2022
  Αφήγηση των παραμυθιών «Το σπίτι του Μάρτη» της Λότης Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου και «Ο Εγωιστής Γίγαντας» του Όσκαρ Ουάιλντ από φοιτήτριες της θεατρικής ομάδας του ΤΕΕΠΗ «Κιβωτός Ονείρου» σε μαθητές Δημοτικού για το καλωσόρισμα της Άνοιξης στο Λαογραφικό μουσείο Κομοτηνής
  Υπεύθυνη διδάσκουσα: Μυρσίνη Λαντζουράκη
  https://www.xronos.gr/reportaz/mikroi-komotinaioi-ypodehthikan-tin-anoixi-sto-laografiko-moyseio 
  https://fb.watch/bA1SOTvp6a/
 • Ημέρα Διαφορετικότητας – 21 Μαρτίου 2022
  Συμμετοχή στη διοργάνωση δράσης από το δήμο Κομοτηνής, το Κέντρο Νεολαίας και Εθελοντισμού Exagono και άλλους φορείς με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του ρατσισμού με τίτλο «Ημέρα Διαφορετικότητας». Εθελοντική συμμετοχή φοιτητριών του ΤΕΕΠΗ με τις δράσεις: «Βίος-Βία: Ηχητικά Ντοκουμέντα» και βιωματικό εργαστήρι με τίτλο: «Τι ομάδα είσαι;» (Καπναποθήκη Κομοτηνής)Υπεύθυνη διδάσκουσα: Μυρσίνη Λαντζουράκη
  https://www.exagonokomotini.gr/2330-2/
 • Συναντήσεις – 29 Μαρτίου 2022Φοιτήτριες της θεατρικής ομάδας «Κιβωτός Ονείρου» του ΤΕΕΠΗ εμψύχωσαν μαθητές του Εσπερινού Γυμνασίου Κομοτηνής σε βιωματική δράση με τίτλο «Συναντήσεις»Οργάνωση και εποπτεία εμψύχωσης: Μυρσίνη Λαντζουράκη
 • Θεατρική παράσταση «Κιβωτός Ονείρου» – 16 και 17 Μαΐου 2022
  Η θεατρική ομάδα «Κιβωτός Ονείρου» του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία της Σχολής Επιστημών Αγωγής του ΔΠΘ παρουσίασε για μικρούς και μεγάλους θεατές την παράσταση «Περπατώ εις το Δάσος» της Στέλλας Μιχαηλίδου στο Δημοτικό θέατρο Αλεξανδρούπολης στα πλαίσια των εορτασμών των Ελευθερίων της πόλης.
  Σκηνοθεσία- Διδασκαλία: Μυρσίνη Λαντζουράκη
  https://tinyurl.com/33jc5m4e
 • Έκθεση με έργα φοιτητών ΤΕΕΠΗ – ΔΠΘΣυνάντηση με τα έργα τέχνης, το αγαπημένο μου έργο και ο αγαπημένος μου καλλιτέχνης23 Μαίου-10 Ιουνίου 2022, Στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος «Ταξιδεύουμε την Τέχνη και τον Λόγο», η Σχολή Επιστημών Αγωγής, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης και η Δημοτική Βιβλιοθήκη οργανώθηκε έκθεση με έργα φοιτητών του Β΄ έτους ΤΕΕΠΗ του ΔΠΘ, Χειμερινό εξάμηνο 2021-22, με τον τίτλο: «Συνάντηση με τα έργα τέχνης, το αγαπημένο μου έργο και ο αγαπημένος μου καλλιτέχνης». Τα έργα αυτά δημιουργήθηκαν ως αποτέλεσμα της βιωματικής προσέγγισης των έργων τέχνης.Έκθεση ζωγραφικής με έργα τέχνης φοιτητών του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία. Εκπαιδευτικές δράσεις για μαθητές Α’ βάθμιας εκπαίδευση, 13 ξεναγήσεις ομάδων.Υπεύθυνη προγράμματος: Μαριάννα Παυλίδου
  https://www.youtube.com/watch?v=I_HeiZTqtQ8
 • Κύκλος κραυγής για τη ζωή –  26  Ιουνίου 2022
  Συμμετοχή φοιτητριών του τμήματος εικαστικών του ΤΕΕΠΗ στο διήμερο εκδηλώσεων του ΚΕΘΕΑ με αφορμή την Παγκόσμια μέρα κατά των ναρκωτικών: Εργαστήρι υπαίθριας θεματικής ζωγραφικής για τη δημιουργία εικαστικού πανό με τίτλο «Κύκλος κραυγής για τη ζωή».Υπεύθυνη διδάσκουσα: Μαριάννα Παυλίδου
  https://tinyurl.com/26ck47au
 • Ο φάρος της ισότητας – 31 Αυγούστου/ 1 Σεπτεμβρίου 2022
  Συμμετοχή με έκθεση έργων φοιτητών και φοιτητριών του τμήματος εικαστικών της Σχολής Επιστημών Αγωγής, στο 4ο διήμερο φεστιβάλ «Ο φάρος της ισότητας», που διοργανώνει το  Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών- Θυμάτων Βίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης στο πλαίσιο της προσπάθειας για την υπέρβαση κάθε μορφής έμφυλων ανισοτήτων.Υπεύθυνη διδάσκουσα: Μαριάννα Παυλίδου
  https://tinyurl.com/mryzk9be
 • Διαδικτυακή Ημερίδα “‘Εμφυλα στερεότυπα, γλώσσα και παιδί” – Σάββατο 21 Μαΐου 2022.
 • Αφύπνιση στη Γαλλική Γλώσσα και Πολιτισμό, στο πλαίσιο του προγράμματος “Ταξιδεύοντας με την Τέχνη και τον Λόγο” – Σχολή Επιστημών Αγωγής, ΔΠΘ, Δήμος Αλεξανδρούπολης , Ακαδημαϊκό Έτος 2021-22

Ακαδημαϊκό έτος 2020-21:

 • Φοιτητές/τριες του ΤΕΕΠΗ υλοποίησαν διαδικτυακά εργαστήρια αφύπνισης στη Γαλλική γλώσσα σε Νηπιαγωγεία της Αλεξανδρούπολης και της Τήνου. Η δράση έτρεξε εθελοντικά σε όλη τη διάρκεια της ακαδημαϊκής χρονιάς. Επιπλέον, τον Ιούλιο του 2021, η ομάδα του εργαστηρίου ταξιδεύει στην Τήνο όπου, σε συνεργασία με το Σύλλογο Γυναικών Τήνου και υπό την αιγίδα της Γαλλικής Πρεσβείας και του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, πραγματοποιεί τη δράση δια ζώσης. Οργάνωση δράσης και εποπτεία: Τίνα Μαυρομαρά-Λαζαρίδου, Μέλος Ε.Ε.Π. της Σχολής Επιστημών Αγωγής. Δράσεις στην Τήνο – Ιούλιος 2021
 • Μάρτιος 2021: Διαδικτυακή ανοιχτή συζήτηση στo πλαίσιo του έργου «Σχολεία για Όλους – Συμπερίληψη Παιδιών Προσφύγων στα Ελληνικά Σχολεία».
 • Υλοποίηση προγράμματος θεατρικής αγωγής με τίτλο «Μια εκδρομή στην πόλη». Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της εκπαιδευτικής περιόδου, δια ζώσης, στο 8ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής. Συμμετείχε φοιτήτρια του Δ΄ έτους του ΤΕΕΠΗ. Οργάνωση δράσης και εποπτεία: Μυρσίνη Λαντζουράκη, μέλος Ε.Ε.Π. του Τ.Ε.Ε.Π.Η.
 • Υλοποίηση εξ αποστάσεως σεμιναρίου (δύο κύκλοι), με εθελοντική συμμετοχή, 16 ωρών σε 65 προπτυχιακούς φοιτητές του ΤΕΕΠΗ, με θέμα: «Συγγραφή επιστημονικής εργασίας». Υπεύθυνη: Δ. Βασιλειάδου, υποψήφια Διδάκτορας του Τμήματος και μέλος του Εργαστηρίου Παιδαγωγικής Έρευνας και Εκπαιδευτικών Πρακτικών.

Εαρινό εξάμηνο 2019-20: Δράσεις στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την ενσωμάτωση της Θράκης στο νεοελληνικό κράτος.

Χειμερινό-εαρινό εξάμηνο 2019-20: Β’ Κύκλος Ομιλιών στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξ/πολης με κύριο άξονα τον άνθρωπο και την εκπαίδευση (σε συνεργασία με το ΠΤΔΕ του ΔΠΘ).

Χειμερινό εξάμηνο 2019-20 και αρχές εαρινού εξαμήνου 2019-20: Υλοποίηση δια ζώσης σεμιναρίου (δύο κύκλοι) 15 ωρών, με εθελοντική συμμετοχή, σε 13 προπτυχιακούς/ές φοιτητές/τριες του ΤΕΕΠΗ, με θέμα: «Συγγραφή επιστημονικής εργασίας». Υπεύθυνη: Δ. Βασιλειάδου, υποψήφια Διδάκτορας του Τμήματος και μέλος του Εργαστηρίου Παιδαγωγικής Έρευνας και Εκπαιδευτικών Πρακτικών.

Οκτώβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος, 2019: Εθελοντική δράση στην Παιδιατρική Κλινική του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης κατά την οποία εθελοντές/τριες φοιτητές/τριες απασχολούν δημιουργικά τα παιδιά που νοσηλεύονται στην κλινική. Η δράση διοργανώθηκε καθημερινά από 21/10/2019 μέχρι 21/12/2019 στο χώρο που διαθέτει η κλινική. Το πρόγραμμα υλοποίησαν 70 φοιτήτριες/ές όλων των ετών σε δυάδες οι οποίες/οι απασχολούσαν καθημερινά τα νοσηλευόμενα παιδιά. Υπεύθυνη: Φ. Μοκαΐτη, υποψήφια Διδάκτορας του Τμήματος και μέλος του Εργαστηρίου Παιδαγωγικής Έρευνας και Εκπαιδευτικών Πρακτικών.

Δεκέμβριος, 2019: Εθελοντικές δράσεις στο Πάρκο Εθνικής Ανεξαρτησίας της Αλεξ/πολης στο πλαίσιο των Χριστουγέννων (Δεκέμβριος 2019).

 • Οι κυρίες Ευαγγελία Κοψαλίδου, Μαριάννα Παυλίδου μέλη ΕΕΠ της Σχολής Επιστημών Αγωγής και η κυρία Αικατερίνη Μαυρομαρά-Λαζαρίδου, μέλος ΕΕΠ του ΔΠΘ, σε συνεργασία με φοιτητές/τριες της Σχολής προσέφεραν εμψύχωση με τίτλο «Παραμυθοχώρα» και με αφήγηση χριστουγεννιάτικων παραμυθιών, μουσική επένδυση αυτών με χριστουγεννιάτικες μελωδίες, τραγούδια (ελληνική και γαλλική γλώσσα) και χριστουγεννιάτικες κατασκευές και ζωγραφιές (Σάββατο 7 Δεκεμβρίου).
 • Η κ. Μυρσίνη Λαντζουράκη, μέλος ΕΕΠ του ΤΕΕΠΗ, σε συνεργασία με φοιτητές/τριες του ΤΕΕΠΗ ανέπτυξαν κάτω από τον τίτλο «Παραμυθοχώρα», την αφήγηση χριστουγεννιάτικων ιστοριών, συνοδευόμενες από δράσεις εμψύχωσης που απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 3-10 ετών (11-13 Δεκεμβρίου).

11 Δεκεμβρίου 2019: Ελληνο-γαλλική Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο Αμφιθέατρο Καραθεοδωρή με συμμετοχή φοιτητών/τριών του ΤΕΕΠΗ και του ΠΤΔΕ και μαθητών του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Αλεξ/πολης (πρόσκληση).

20-25 Νοεμβρίου 2019: Πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών για Πρακτική Άσκηση του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία του ΔΠΘ και της Haute Ecole Pédagoqique του Καντονιού Vaud (Ελβετία) (Φωτογραφίες επίσκεψης)

Ακαδημαϊκό έτος 2018-19.

Ακαδημαϊκό έτος 2017-18.

 • Α’ Κύκλος Ομιλιών στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξ/πολης με κύριο άξονα τον άνθρωπο και την εκπαίδευση (σε συνεργασία με το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ).
 • Οργάνωση Σχολικής Βιβλιοθήκης του 7ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξανδρούπολης.
 • Χειμερινό εξάμηνο 2017-18. Υλοποίηση ενός εργαστηρίου διάρκειας 11.5 ωρών συνολικά, με εθελοντική συμμετοχή και υποχρεωτική παρουσία, που παρακολούθησαν 10 φοιτητές και εξελίχθηκε σε τρεις εβδομάδες με θέμα «Συγγραφή και παρουσίαση επιστημονικής εργασίας». Υπεύθυνη: Φ. Μοκαΐτη, υποψήφια Διδάκτορας του Τμήματος και μέλος του Εργαστηρίου Παιδαγωγικής Έρευνας και Εκπαιδευτικών Πρακτικών.
 • Ιανουάριος 2018: Διάλεξη του μέλους ΔΕΠ του ΤΕΕΠΗ Βασιλικής Μπρουσκέλη στην «Ακαδημία – Δομή Δια Βίου Μάθησης» της ΠΑΜΘ. Θέμα της διάλεξης: «Παιδί και Γεγονότα Ζωής: Η αντιμετώπιση του Θανάτου» (31 Ιανουαρίου 2018).
 • Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος 2018. Σχεδιασμός (έξι δίωρες επιμορφωτικές συναντήσεις των υπευθύνων με τους φοιτητές στις 27/3, 17/4, 24/4, 8/5, 15/5, 22/5), με θέμα πέντε παραμύθια και υλοποίηση (5 ώρες) εθελοντικής δράσης από 23 προπτυχιακούς φοιτητές της ομάδας «Στο ΠΑΙ και ΦΟΙ» (και 6 εθελοντές) στο χώρο του Πάρκου Εθνικής Ανεξαρτησίας, με ελεύθερη συμμετοχή παιδιών προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας της πόλης με θέμα: «Το πάρκο των παραμυθιών», Αλεξανδρούπολη, 27 Μαΐου 2018. Υπεύθυνες: Φ. Μοκαΐτη και Ε. Φαλέκα. (αφίσα).
 • Δεκέμβριος 2017, Απρίλιος, Μάιος 2018. Υλοποίηση δραστηριοτήτων με νοσηλευόμενα παιδιά της Παιδιατρικής Κλινικής του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης τα διαστήματα 9-20 Δεκεμβρίου 2017 και 18/4/2018-5/5/2018 από 42 και 14 προπτυχιακούς/ές φοιτητές/τριες αντιστοίχως. Υπεύθυνη: Φ. Μοκαΐτη, υποψήφια Διδάκτορας του Τμήματος και μέλος του Εργαστηρίου Παιδαγωγικής Έρευνας και Εκπαιδευτικών Πρακτικών.

10 Ιουλίου 2017 – 1 Σεπτεμβρίου 2017: Πρόγραμμα Εκπαιδευτικής Παρέμβασης για παιδιά και έφηβους πρόσφυγες στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Καβάλας. Κατά το καλοκαίρι του 2017 υλοποιήθηκε στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Καβάλας, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας (5-­15 χρονών). Το πρόγραμμα αποτέλεσε πρωτοβουλία και οργανώθηκε από μία ομάδα μεταπτυχιακών φοιτητριών του ΠΜΣ «Καινοτόμες Παιδαγωγικές Προσεγγίσεις σε Πολυπολιτισμικά Εκπαιδευτικά Περιβάλλοντα», με τη στήριξη του Εργαστηρίου Παιδαγωγικής Έρευνας και Εκπαιδευτικών Πρακτικών του Τ.Ε.Ε.Π.Η. -Δ.Π.Θ. και υπό την εποπτεία του μέλους ΔΕΠ του Τ.Ε.Ε.Π.Η., Γ. Μαυρομμάτη. Πρόκειται για ένα εντατικό πρόγραμμα μη τυπικής εκπαίδευσης που έχει ως στόχο την διευκόλυνση ένταξης των συγκεκριμένων παιδιών στις τυπικές δομές εκπαίδευσης κατά το ερχόμενο σχολικό έτος.

3 Ιουνίου 2017: Δράση για παιδιά με τίτλο «Παιχνίδια στον χρόνο» από την ομάδα φοιτητών «Στο ΠΑΙ και ΦΟΙ» του Εργαστηρίου Παιδαγωγικής Έρευνας και Εκπαιδευτικών Πρακτικών. Η δράση πραγματοποιήθηκε στο Πάρκο Εθνικής Ανεξαρτησίας (έναντι της Ζαριφείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας) στην Αλεξανδρούπολη από τις 10:00 ως τις 14:00. Αφορούσε παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας της πόλης, με σκοπό την ψυχαγωγία και τη δημιουργική τους απασχόληση με ψυχοκινητικές δραστηριότητες και κατασκευές (αφίσα).

Μάιος 2017: Οργάνωση Έκθεσης Φωτογραφίας Περιβαλλοντικού Θέματος στο πλαίσιο του ΠΜΣ «Εκπαίδευση για το Περιβάλλον και την Αειφορία», Αλεξανδρούπολη.

28 Απριλίου 2017: Εκδήλωση για το κίνημα της Νέας Αγωγής. Προβολή πρωτογενούς υλικού (dvd) για την εξέλιξη των σχολείων – εργαστηρίων στην Ευρώπη (1918-1939) μέσα από τα συνέδρια της Διεθνούς Ένωσης για τη Νέα Αγωγή (αφίσα). Διοργάνωση: Εργαστήριο Παιδαγωγικής Έρευνας και Εκπαιδευτικών Πρακτικών.

Δεκέμβριος 2016: Υλοποίηση δραστηριοτήτων με παιδιά της Παιδιατρικής Κλινικής του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης από εθελοντές προπτυχιακούς/ές φοιτητές/τριες για διάστημα 15 ημερών. Υπεύθυνη: Φ. Μοκαΐτη, υποψήφια Διδάκτορας του Τμήματος και μέλος του Εργαστηρίου Παιδαγωγικής Έρευνας και Εκπαιδευτικών Πρακτικών.

Χειμερινό εξάμηνο 2016-17: Υλοποίηση ενός δεκάωρου εργαστηρίου με υποχρεωτική συμμετοχή και σε εθελοντική βάση για 10 φοιτητές 7ου και 5ου εξαμήνου. Θέμα «Σχεδιασμός δραστηριοτήτων κινητικής αγωγής στο νηπιαγωγείο». Υπεύθυνη: Ε. Φαλέκα, υποψήφια Διδάκτορας του Τμήματος και μέλος του Εργαστηρίου Παιδαγωγικής Έρευνας και Εκπαιδευτικών Πρακτικών.

Χειμερινό εξάμηνο 2016-17: Υλοποίηση ενός δεκάωρου εργαστηρίου με υποχρεωτική συμμετοχή και σε εθελοντική βάση για 10 φοιτητές 5ου και 3ου εξαμήνου. Θέμα: «Συγγραφή και παρουσίαση εργασιών»,. Υπεύθυνη: Φ. Μοκαΐτη, υποψήφια Διδάκτορας του Τμήματος και μέλος του Εργαστηρίου Παιδαγωγικής Έρευνας και Εκπαιδευτικών Πρακτικών.

19 Οκτωβρίου και 23 Νοεμβρίου 2016: Δύο βιβλιοπαρουσιάσεις στον χώρο του Εργαστηρίου Παιδαγωγικής Έρευνας και Εκπαιδευτικών Πρακτικών. Υπεύθυνη: Α. Κοσμίδου, διπλωματούχος του ΠΜΣ «Καινοτόμες Παιδαγωγικές Προσεγγίσεις σε Πολυπολιτισμικά Εκπαιδευτικά Περιβάλλοντα».

25 Ιουλίου 2016 – 9 Σεπτεμβρίου 2016: Εκπαιδευτική παρέμβαση μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών του ΠΜΣ «Καινοτόμες Παιδαγωγικές Προσεγγίσεις σε Πολυπολιτισμικά Εκπαιδευτικά Περιβάλλοντα» στη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων στη Δράμα. Η εκπαιδευτική δράση αφορούσε παιδιά-πρόσφυγες προσχολικής και σχολικής ηλικίας και πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία φοιτητών/τριών του ΠΜΣ και σε συνεργασία με την Διεύθυνση Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας.

19 Ιουνίου 2016: Επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Πανδρόσου (Κομοτηνή) στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού μαθήματος «Παραγωγή και χρήση του περιβαλλοντικού λόγου σε αναπτυξιακές αειφορικές δράσεις-εφαρμογές» του ΠΜΣ «Εκπαίδευση για το Περιβάλλον και την Αειφορία».

20 Μαρτίου 2016: Επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μαΐστρου (Αλεξανδρούπολη) στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού μαθήματος «Παραγωγή και χρήση του περιβαλλοντικού λόγου σε αναπτυξιακές αειφορικές δράσεις-εφαρμογές» του ΠΜΣ «Εκπαίδευση για το Περιβάλλον και την Αειφορία».

Νοέμβριος 2015, Μάρτιος 2016: Διαλέξεις μελών ΔΕΠ του ΤΕΕΠΗ στην «Ακαδημία – Δομή Δια Βίου Μάθησης» της ΠΑΜΘ.

Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2015: Οργάνωση βιβλιοθήκης 10ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξανδρούπολης.

16 Ιουνίου 2015: Ανοικτή συζήτηση με θέμα: «Ταυτότητα, πολιτειότητα και Μετανάστευση στην Ελλάδα». Η διοργάνωση έγινε στα πλαίσια του έργου «Μη επιστημονικοί και κοινωνικο-επιστημονικοί λόγοι πάνω στην ταυτότητα, τη μετανάστευση και την πολιτειότητα» που χρηματοδοτείται από το Έβδομο Πρόγραμμα Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Δράση Υποστήριξης για Εκπαίδευση και Επαγγελματική Εξέλιξη Ερευνητών (MARIE CURIE), Προκήρυξη: FP7-PEOPLE-2011-CIG. Η εκδήλωση διεξήχθη στη Θεσ/νίκη. (Αφίσα)

18 Δεκεμβρίου 2014: Ενδοσχολική επιμόρφωση στο Δημοτικό σχολείο Ν. Καρβάλης. Δύο εισηγήσεις με θέμα «Η σημασία της σχέσης σχολείου-οικογένειας» (εισηγήτρια: Γ. Ρεκαλίδου), και «Θεωρητικές και πρακτικές προσεγγίσεις της συνεργασίας σχολείου-οικογένειας» (εισηγήτρια: Ε. Πεντέρη, Διδάκτορας του Τμήματος και μέλος του Εργαστηρίου Παιδαγωγικής Έρευνας και Εκπαιδευτικών Πρακτικών).

21 Νοεμβρίου 2014: Ενδοσχολική επιμόρφωση σε 3 Νηπιαγωγεία της Θεσσαλονίκης (11ο, 20ο και 22ο). Δύο εισηγήσεις με θέμα «Το Portfolio στο νηπιαγωγείο» (εισηγήτρια: Ε. Πεντέρη, Διδάκτορας του Τμήματος και μέλος του Εργαστηρίου Παιδαγωγικής Έρευνας και Εκπαιδευτικών Πρακτικών) και «Η σημασία της αυθεντικής αξιολόγησης στο νηπιαγωγείο».

Ακαδημαϊκό έτος 2013-14: Επιμόρφωση νηπιαγωγών της Αλεξανδρούπολης στην εφαρμογή του μοντέλου Lesson Study από μέλη του Εργαστηρίου Παιδαγωγικής Έρευνας και Εκπαιδευτικών Πρακτικών.

28 Νοεμβρίου 2013: Προβολή ταινίας και συζήτηση με θέμα «Συζητώντας σε καιρούς κρίσης… Ρατσισμός και Εκπαίδευση». Υπεύθυνοι της εκδήλωσης: Γ. Μαυρομμάτης και Α. Σαπουντζής. (αφίσα)

Σεπτέμβριος 2012-2013: Πρόγραμμα εμψυχωτικών δραστηριοτήτων από φοιτήτριες του Τ.Ε.Ε.Π.Η. στην υποδοχή των μαθητών της Πρώτης τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξανδρούπολης.

Ιούνιος 2013: Υλοποίηση δράσης στον χώρο του Πάρκου Εθνικής Ανεξαρτησίας (έναντι της Ζαριφείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας) στην Αλεξανδρούπολη με ελεύθερη συμμετοχή παιδιών προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας με θέμα: «Ταξίδι στο Παιχνίδι», Εργαστήριο Παιδαγωγικής Έρευνας και Εκπαιδευτικών Πρακτικών. (Δελτίο τύπου 27/5/2013 και 4/6/2013)

Απρίλιος και Μάιος 2013: Οι φοιτητές του 3ου έτους του Τ.Ε.Ε.Π.Η. στο πλαίσιο του Προγράμματος Πρακτικής Κατάρτισης, και ειδικότερα υπό την καθοδήγηση του διδάσκοντος το μάθημα «Αισθητική Αγωγή» κ. Σ. Κουρσάρη, ζωγράφισαν παιχνίδια για τους μαθητές στο έδαφος του προαυλίου χώρου του Δημοτικού Σχολείου της Νέας Χηλής.

Σεπτέμβριος 2011- 2012: Πρόγραμμα εμψυχωτικών δραστηριοτήτων από φοιτήτριες του Τ.Ε.Ε.Π.Η. στην υποδοχή των μαθητών της Πρώτης τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξανδρούπολης.

Ιούνιος 2009: «Οι πρωταγωνιστές του πλήθους». Έκθεση των εργασιών των φοιτητών του Τ.Ε.Ε.Π.Η. στο μάθημα «Αισθητική και Καλλιτεχνική Αγωγή» στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης στην Αλεξανδρούπολη.

Ακαδημαϊκό έτος 2009-2010: Οργάνωση Βιβλιοθήκης Δημοτικού Σχολείου Ν. Χηλής Έβρου

Μάιος 2007: Εκδοχές ενός εικαστικού βιώματος. Έκθεση εργασιών των φοιτητών του Τ.Ε.Ε.Π.Η. στο μάθημα «Αισθητική και καλλιτεχνική αγωγή»

Μάιος 2007: «Η μουσική ταξιδεύει ….. και μας ταξιδεύει» Εκπαιδευτική δράση φοιτητών του Τ.Ε.Ε.Π.Η. για παιδιά νηπιαγωγείων της Αλεξανδρούπολης για μουσικά όργανα και μουσικές από βαλκανικές χώρες.

15-16 Ιουλίου 2002: Σεμινάριο Επιμόρφωσης Εξομοιωμένων Νηπιαγωγών Δράμας -Καβάλας με θέμα «Σύγχρονες Προσεγγίσεις στην Προσχολική Εκπαίδευση». Υπεύθυνη: Β.Κοντογιάννη.

21/3/2001: Ενημερωτική Συνάντηση, Πρόγραμμα ERASMUS/ΣΩΚΡΑΤΗΣ «Εμπειρίες, Προβλήματα, Προοπτικές» (συνδιοργάνωση του Τμήματος με το Γραφείο Διεθνών Σχέσεων του Δ.Π.Θ.)

16/5/2000: Ενημερωτική Συνάντηση Πρόγραμμα Erasmus – Σωκράτης Εμπειρίες, Προβλήματα, Προοπτικές Γραφείο Διασύνδεσης (συνδιοργάνωση του Τμήματος με το Π.Τ.Δ.Ε.).

10/3/1999: Ενημερωτική Συνάντηση  Πρόγραμμα Erasmus – Socrates Εμπειρίες, Προβλήματα, Προοπτικές (συνδιοργάνωση του Τμήμστος με το Γραφείο Διασύνδεσης ΔΠΘ, Π.Τ.Δ.Ε, Ιατρική Σχολή Δ.Π.Θ).

Δεκέμβριος 1996: Ενημέρωση των μαθητών του Κλασικού Λυκείου Αλεξ/πολης σχετικά με το πρόγραμμα σπουδών και τις συνθήκες λειτουργίας του Τμήματος.

Μάιος 1996: (Υιοθεσία νησιού Σαμοθράκης – Εβδομάδα Σαμοθράκης). Μεταφορά των μαθημάτων του Α.΄έτους για μία εβδομάδα στο νησί.

1-2/11/1995: Επιμορφωτικό σεμινάριο για διδασκαλία της Ελληνικής σε παλλινοστούντες μαθητές (συνδιοργάνωση του Τμήματος με Πανεπιστήμιο Κρήτης).

Μάιος 1995: (Υιοθεσία νησιού Σαμοθράκης – Εβδομάδα Σαμοθράκης). Μεταφορά των μαθημάτων Α.΄έτους στο νησί Σαμοθράκη για μια εβδομάδα.

Απρίλιος 1995: Εκπαιδευτική Εκδρομή του 4ου έτους στο Παρίσι – Επισκέψεις Νηπιαγωγείων.

9-13/5/1994: (Υιοθεσία νησιού Σαμοθράκης – Εβδομάδα Σαμοθράκης). Μεταφορά των μαθημάτων του α.΄έτους για μία εβδομάδα στο νησί.

10/11/1993, 1/12/1993: 4ο Επιμορφωτικό Σεμινάριο Νηπιαγωγών.

8/11/1993, 8/12/1993: 3ο Επιμορφωτικό Σεμινάριο Νηπιαγωγών.

16/6/1993, 18/6/1993: 2ο Επιμορφωτικό Σεμινάριο Νηπιαγωγών.