Μενού Κλείσιμο

Προσκεκλημένες διαλέξεις στο Τμήμα

Ακολουθεί μια ενδεικτική λίστα προσκεκλημένων διαλέξεων που διοργανώθηκαν στο Τμήμα.

 

Προσκεκλημένη Ομιλία (23.11.2022) με θέμα “Διαδρομές Γραμματισμού” (Σοφία Νικολαϊδου, Phd, Συγγραφέας, ΕΔΙΠ στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, ΑΠΘ). Με αφορμή το βιβλίο της «Το χρυσό βραχιόλι» (Μεταίχμιο, 2020)  (Αφίσα) Υπεύθυνη της εκδήλωσης: Μαρέττα Σιδηροπούλου.

Προσκεκλημένη Ομιλία (18.05.2022) με θέμα “Θεραπευτική Δημιουργική Γραφή” (Νικόλαος Τσέργας, Επίκουρος καθηγητής, Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Υπεύθυνη της εκδήλωσης: Μαρέττα Σιδηροπούλου.

Προσκεκλημένη Ομιλία (28.03.2022) με θέμα “Εφαρμοσμένες εκπαιδευτικές παρεμβάσεις με τη χρήση της φωτογραφίας σε παιδιά προσχολικής ηλικίας” (Κατερίνα Δερματά, Phd in Visual Literacy and Social Emotional Intelligence, Εκπαιδευτικός Προσχολικής Ηλικίας). Υπεύθυνη της εκδήλωσης: Μαρέττα Σιδηροπούλου. (Αφίσα)

Προσκεκλημένη ομιλία (14/1/2021) με θέμα “Ο Κύβος του Rubic και το επάγγελμα του εκπαιδευτικού” (Δόμνα Κακανά, Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής & Εκπαίδευσης και Κοσμήτορας της Παιδαγωγικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης). Υπεύθυνη της εκδήλωσης: Ε. Πεντέρη.

Προσκεκλημένη ομιλία (20/10/2020) με θέμα “Η Κοινωνική Παιδαγωγική στη Γερμανία: Μια Κοινωνική Παιδαγωγός μας μιλά για το επάγγελμα μέσα από την εμπειρία της” (κ. Χατσοματσίδου, ελληνικής καταγωγής Κοινωνική Παιδαγωγός από τη Γερμανία). Υπεύθυνη της εκδήλωσης: Ε. Πεντέρη. Το θέμα της ομιλίας αφορά τις σπουδές και το επάγγελμα της κοινωνικής παιδαγωγού στη Γερμανία μέσα από την προσωπική εμπειρία της προσκεκλημένης ομιλήτριας.

Διάλεξη (30/3/2019) με θέμα “Χρήση Εικονικών Κόσμων στην Εκπαίδευση” (Ι. Χατζηλυγερούδης, Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών). Υπεύθυνος της εκδήλωσης: Δ. Πρέντζας. (αφίσα)

Προσκεκλημένες ομιλίες (18/3/2019) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και στο πλαίσιο της ενότητας που αφορά στο ρόλο του σχολείου στην αναπαραγωγή των κοινωνικών ανισοτήτων με βάση το φύλο, του μαθήματος «Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης ΙΙ: Σχέσεις σχολείου-κοινότητας» (Ελισάβετ Τσονίδου, Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας (Δ.ΕΠ.ΙΣ.) του Δήμου Αλεξανδρούπολης, Παναγιώτα Παρδαλίδου-Δουλάμη, Πρόεδρος της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας (Ε.Γ.Ε.) – Παράρτημα Αλεξανδρούπολης και Αρχοντία Κύρογλου, Ψυχολόγος του Συμβουλευτικού Κέντρου Υποστήριξης Γυναικών-Θυμάτων Βίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης). Υπεύθυνος της εκδήλωσης: Δ. Στεφανίδης (Διδάσκοντας με το ΠΔ 407/80). Σκοπός είναι η ενημέρωση των φοιτητών που παρακολουθούν το εν λόγω μάθημα, για τη φεμινιστική ερμηνεία της σχολικής ανισότητας και η ευαισθητοποίησή τους για το κοινωνικό ζήτημα της έμφυλης βίας.

Διάλεξη – Βιωματικό σεμινάριο (15/5/2014) με θέμα “Δημιουργική Γραφή και Εκπαίδευση” (Θ. Κουτσογιάννης, Φιλόλογος).  Υπεύθυνη της εκδήλωσης: Σ. Ιακωβίδου.

Διάλεξη (27/3/2012) με θέμα “Μικρά Παιδιά στην Παιδική Λογοτεχνία: Κατάκτηση Δεξιοτήτων και Ψυχοσυναισθηματικός Κόσμος” (Μ. Κανατσούλη, Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ.). Υπεύθυνη της εκδήλωσης: Α. Οικονομίδου.

Διάλεξη (14/12/2011) με θέμα “Στο Εργαστήρι της Αφήγησης: τεχνικές και τεχνάσματα της γραφής” (Χ. Χρυσόπουλος, Δρ Φιλοσοφίας, Συγγραφέας, Διδάσκων Δημιουργικής Γραφής στο ΕΚΕΒΙ, Βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών). Υπεύθυνη της εκδήλωσης: Σ. Ιακωβίδου.

Διάλεξη (25/11/2011) με θέμα “Εργασία σε Ομάδες: μια διδακτική στρατηγική στα αιτήματα της εποχής” (Κ. Χρυσαφίδης, Καθηγητής,, ΤΕΑΠΗ-ΕΚΠΑ), Κ. Καραδημητρίου.

Διάλεξη (24/11/2011) με θέμα “Προσχολική Αγωγή: από τη φύλαξη, στην επιστημονικά τεκμηριωμένη ψυχοπαιδαγωγική παρέμβαση” (Κ. Χρυσαφίδης, Καθηγητής,, ΤΕΑΠΗ-ΕΚΠΑ). Υπεύθυνη της εκδήλωσης: Μ. Μουμουλίδου.

Διάλεξη (10/11/2011) με θέμα “Διαπολιτισμική Εκπαίδευση στην Ελλάδα: από τις Κυβερνητικές Εξαγγελίες στην Καθημερινή Σχολική Πρακτική” (Ε. Πολίτου, Δρ. Φιλόλογος στο Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Σαππών Ροδόπης). Υπεύθυνος της εκδήλωσης: Γ. Μαυρομμάτης.

Διάλεξη (3/11/2011) με θέμα “Contribution des interactions aux acquisitions a lecole maternelle. Les apports theoriques de reference sur la question de la contribution des interactions aux acquistions” (Christine Berzin, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Jules Verne, Amiens, Γαλλία). Υπεύθυνη της εκδήλωσης: Μ. Μουμουλίδου.

Διάλεξη (16/5/2011) με θέμα “Αναπτυξιακές Δοκιμασίες για Παιδιά Προσχολικής και Πρώτης Σχολικής Ηλικίας” (Σ. Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής) (αφίσα)

Διάλεξη (17/3/2011) (Β. Παπαθεοδώρου, συγγραφέας Παιδικής Λογοτεχνίας) (αφίσα).

Διάλεξη (26/5/2010) με θέμα “Η Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση και οι Αλλαγές στην Προσχολική Εκπαίδευση στο Hong Kong” (HO Keung KwoK, Καθηγητής, School of Continuing Professional Education, Hong Kong Institute of Education). Υπεύθυνη της εκδήλωσης: Γ. Ρεκαλίδου (Ανακοίνωση, Αφίσα).

Διάλεξη (29/4/2010) με θέμα “Η Αναγνώριση και Αντιμετώπιση Δυσκολιών Μάθησης και Προβλημάτων Συμπεριφοράς Παιδιών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης” (Δρ. Νάταλι Πολιτικός, Επίκουρος Καθηγήτρια Σχολικής Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Hartford, Connecticut, USA). Υπεύθυνος της εκδήλωσης: Μ. Φακίνος (αφίσα).

Διάλεξη (4/12/2002) με θέμα “Τα βιβλία τέχνης για παιδιά” (Φ. Παπαντωνίου). Υπεύθυνη της εκδήλωσης: Α. Οικονομίδου (Αφίσα).

Διάλεξη (3/12/2002) με θέμα “Και φόραγα παπούτσια από χαρτί…” (Α. Στρουμπούλη). Υπεύθυνη της εκδήλωσης: Γ.Ρεκαλίδου (Αφίσα).

Διάλεξη (21/11/2002) με θέμα “Προτάσεις για Παιδοκεντρική Προσέγγιση στο Νηπιαγωγείο” (Κ. Χρυσαφίδης). Υπεύθυνη της εκδήλωσης: Μ. Μουμουλίδου (Αφίσα).

Διάλεξη (20/11/2002) με θέμα “Ο λόγος και ο ρυθμός στην αφήγηση του παραμυθιού” (Μ. Μαράτου). Υπεύθυνη της εκδήλωσης: Δ. Δαμιανού (Αφίσα).

Διάλεξη (14/11/2002). Ο συγγραφέας Σωτήρης Δημητρίου μιλάει για το έργο του. Υπεύθυνη της εκδήλωσης: Β.Κοντογιάννη (Αφίσα).

Διάλεξη (13/11/2002) με θέμα “Παιδική Λογοτεχνία και Ιδεολογία” (Μ. Κανατσούλη, Α. Γιαννικοπούλου). Υπεύθυνες της εκδήλωσης: Α. Οικονομίδου, Β.Κοντογιάννη. (Πρόσκληση, Αφίσα).

Διάλεξη (4/2/2002) στα πλαίσια ανταλλαγών διδακτικού προσωπικού του Προγράμματος Σωκράτης-Erasmus, με θέμα: “Το Νεοελληνικό Μυθιστόρημα ανάμεσα στο 1880 και το 1922” (Renee-Paule Debaisieux-Zemour, Καθηγήτρια). Υπεύθυνη της εκδήλωσης: Β. Κοντογιάννη (Ανακοίνωση).

Διάλεξη (23/3/2001) στα πλαίσια ανταλλαγών διδακτικού προσωπικού του Προγράμματος Σωκράτης-Erasmus, με θέμα: “Ο Κωνσταντίνος Χρηστομάνος, η ζωή και το έργο του. – Η Κέρκυρα, η “πατρίδα της ψυχής”, στο “Βιβλίο της Αυτοκράτειρας Ελισάβετ” (Renee-Paule Debaisieux-Zemour, Καθηγήτρια). Υπεύθυνη της εκδήλωσης: Β. Κοντογιάννη (Ανακοίνωση).

Διάλεξη (22/3/2001) στα πλαίσια ανταλλαγών διδακτικού προσωπικού του Προγράμματος Σωκράτης-Erasmus, με θέμα: “Ο Κωνσταντίνος Χρηστομάνος, η ζωή και το έργο του. – Ζωγραφική και Μουσική στο “Βιβλίο της Αυτοκράτειρας Ελισάβετ” (Renee-Paule Debaisieux-Zemour, Καθηγήτρια). Υπεύθυνη της εκδήλωσης: Β. Κοντογιάννη (Ανακοίνωση).

Διάλεξη (22/5/2000) με θέμα “Πρέπει να βρούμε μια λύση… Αντιλήψεις εφήβων για την πατρότητα” (Δ. Σακκά, Λέκτορας Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Π.Τ.Δ.Ε.). Υπεύθυνη της εκδήλωσης: Π. Κουφάκη (Πρόσκληση).

Διάλεξη (22/5/2000) με θέμα “Technology Educational Reform in the U.K and the Global Context” (Trevor Davies, Καθηγητής του Τμήματος Sciences of Education του Πανεπιστημίου Reading) (Πρόσκληση).

Διάλεξη (18/5/2000) με θέμα “Το χρώμα της Ζωγραφικής” (Σ. Κουρσάρης, Ζωγράφος). Υπεύθυνος της εκδήλωσης: Α. Πρέπης (Πρόσκληση).

Διάλεξη (16/5/2000) με θέμα “Απόκτηση του λόγου μέσω τηλεοπτικών προγραμμάτων” (Gery d’ Ydewalle, Καθηγητής Πειραματικής και Γνωστικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Leuven του Βελγίου). Υπεύθυνη της εκδήλωσης: Ε. Γωνίδα (Πρόσκληση).

Διάλεξη (16/5/2000) με θέμα “Ο σχεδιασμός προγραμμάτων προσχολικής εκπαίδευσης για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες” (Paddy Favazza, Ass. Professor του University of Memphis των Η.Π.Α.). Υπεύθυνη της εκδήλωσης: Μ. Νικολαραίζη (Πρόσκληση).

Διάλεξη (12/5/2000) με θέμα “Η χριστιανική αγωγή των αισθήσεων στην προσχολική ηλικία κατά τον ιερό Χρυσόστομο και η εφαρμογή της στην σύγχρονη παιδαγωγική πράξη” (Κ. Γιόρντα, Δρ Παιδαγωγικής). Υπεύθυνος της εκδήλωσης: Ε. Ζούμας (Πρόσκληση).

Διάλεξη (29/5/1998) με θέμα “Παύλος Καλλιγάς και το ταξίδι του στην Κωνσταντινούπολη και στη Σμύρνη (1845)” (M.P. Masson, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Montpellier III). Υπεύθυνη της εκδήλωσης: Β. Κοντογιάννη.

Διάλεξη (28/5/1998) με θέμα “Παύλος Καλλιγάς, η πολυμορφία των έργων και των δράσεών του, η ενότητα των σκέψεών του” (M.P. Masson, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Montpellier III). Υπεύθυνη της εκδήλωσης: Β. Κοντογιάννη.

Διάλεξη (13/5/1998) με θέμα “Η Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση των Νέων – Συγκριτικά Δεδομένα” και “Η Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση στο Σχολείο: οι Απόψεις Γονέων, Εκπαιδευτικών και Νέων” (Roger Ingham, καθηγητής Ψυχολογίας της Υγείας στο Πανεπιστήμιο Southampton της Αγγλίας). Υπεύθυνη της εκδήλωσης: Μ. Λουμάκου.

Διάλεξη (12/5/1998) με θέμα “Η Σεξουαλική Συμπεριφορά – Σεξουαλική Υγεία των Νέων” (Roger Ingham, καθηγητής Ψυχολογίας της Υγείας στο Πανεπιστήμιο Southampton της Αγγλίας). Υπεύθυνη της εκδήλωσης: Μ. Λουμάκου.

Διάλεξη (19/1/1998) με θέμα “Ανδρικές και γυναικείες ταυτότητες στην εφηβεία” (Βασιλική Δεληγιάννη, Επίκουρος Καθηγήτρια του Τμήματος Ψυχολογίας του Α.Π.Θ.). Υπεύθυνη της εκδήλωσης: Π. Κουφάκη.

Διάλεξη (4/12/1997) με θέμα “Προβλήματα Προσχολικής Θρησκευτικής Αγωγής στη Ρουμανία σήμερα” (Ιωάννης Moldovianou, Καθηγητής Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου). Υπεύθυνος της εκδήλωσης: Ε. Ζούμας.

Διάλεξη (27/11/1997) με θέμα “Η εικονογράφηση των Παιδικών Βιβλίων τον 19ο αιώνα” (Κυριάκος Ντελόπουλος, Συγγραφέας-Βιβλιογράφος). Υπεύθυνη της εκδήλωσης: Β. Κοντογιάννη.

Διάλεξη (28/11/1996) με θέμα “Η Διάπλασις Των Παίδων (1879-1922): προσανατολισμοί και αναζητήσεις” (Βίκυ Πάτσιου, Επίκουρος Καθηγήτρια Παν. Αθηνών). Υπεύθυνη της εκδήλωσης: Β. Κοντογιάννη.

Διάλεξη (20/5/1996) με θέμα “Η συμβολική και τελετουργική κατασκευή του κοινωνικού προσώπου” (Θ. Παραδέλης, Ειδικός Επιστήμονας του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Παν. Αιγαίου). Υπεύθυνος της εκδήλωσης: Ε. Αυδίκος.

Διάλεξη (2/5/1996) με θέμα “Προβλήματα της σχολικής φοίτησης και ο ρόλος του εκπαιδευτικού” (Χρήστος Κάτσικας, συντάκτης του περιοδικού “Τα αντιτετράδια της Εκπαίδευσης”). Υπεύθυνος της εκδήλωσης: Π. Γιαγκουνίδης.

Διάλεξη (15/12/1995) με θέμα “Σκέψη και Γλώσσα” (Χ. Παπασπύρου, Δρ. Φιλοσοφίας Σχολών Γλωσσικών Επιστημών Πανεπιστημίου Αμβούργου). Υπεύθυνη της εκδήλωσης: Β. Κοντογιάννη.

Διάλεξη (4/12/1995) με θέμα “Ανθρώπινος Εγκέφαλος – Μάθηση και Εκπαίδευση” (Μ. Κάτσιου-Ζαφρανά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ψυχολογίας Α.Π.Θ.). Υπεύθυνος της εκδήλωσης: Π. Γιαγκουνίδης.

Διάλεξη (25/11/1995) με θέμα “Μεταμορφώσεις της Παιδικής Λογοτεχνίας” (Α. Ζερβού, Επ. Καθηγήτρια Πανεπιστήμιο Αιγαίου). Υπεύθυνη της εκδήλωσης: Β. Κοντογιάννη.

Διάλεξη (1/11/1995) με θέμα “Η Πολιτιστική Ταυτότητα των Ελληνοφώνων της Κάτω Ιταλίας” (Κ. Νίκας, Καθηγητής Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Ανατολικών Σπουδών στη Νάπολη Ιταλίας). Υπεύθυνος της εκδήλωσης: Ε. Αυδίκος.

Διάλεξη (14/12/1994) με θέμα “Νόμιμες ουσίες εξάρτησης” (Αλκοόλ-Ηρεμιστικά) (Γ. Ποταμιάνος, Αναπληρωτής Καθηγητής Κλινικής Ψυχολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου). Υπεύθυνοι της εκδήλωσης: Λ.Μπεζέ, Ν. Τζαβάρας.

Διάλεξη (28/11/1994) με θέμα “Παιδικοί Ενδυματολογικοί Κώδικες” (Κ. Μπάδα, Επίκουρος Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων). Υπεύθυνος της εκδήλωσης: Ε. Αυδίκος.

Διάλεξη (22/3/1994) με θέμα “Παιδική Αντίληψη και Μαθηματική Αναπαράσταση” (Α. Πατρώνης, Επίκουρος Καθηγητής Μαθηματικών του Μαθηματικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών).

Διάλεξη (4/3/1994) με θέμα “Το πρόβλημα του μύθου από τη σκοπιά της Κοινωνικής και Πολιτικής Φιλοσοφίας” (Π. Νούτσος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων). Υπεύθυνος της εκδήλωσης: Ε. Αυδίκος.

Διάλεξη (18/2/1994) με θέμα “Παρατηρήσεις σχετικά με τη διδακτική σημασία του παραμυθιού” (Μ.Γ. Μερακλής, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών). Υπεύθυνος της εκδήλωσης: Ε. Αυδίκος.

Διάλεξη (13/12/1993) με θέμα “Οι επικοινωνιακές ικανότητες του βρεφικού νού: Σύγχρονα ευρήματα και θεωρίες” (Γ. Κουγιουμουτζάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Εξελικτικής Ψυχολογίας του Τμήματος Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης). Υπεύθυνη της εκδήλωσης: Λ. Μπεζέ.

Διάλεξη (1/12/1993) με θέμα “Κοινωνική Ανάπτυξη στην Προσχολική Εκπαίδευση, Διδακτική Προσέγγιση” (Ε. Ντολιοπούλου, Δρ. Επιστημών Αγωγής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών). Υπεύθυνη της εκδήλωσης: Ν. Παπαπροκοπίου.