Μενού Κλείσιμο

Θεατρικές Δράσεις

Θεατρική Ομάδα του Τμήματος

Από το 1991, δραστηριοποιείται στο Τμήμα Θεατρική Ομάδα η οποία δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία των τότε τελειόφοιτων φοιτητριών και φοιτητών. Ήδη από τα πρώτα χρόνια της ύπαρξής της η θεατρική ομάδα του τότε επονομαζόμενου Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών συμπεριέλαβε στο σχήμα της φοιτητές και φοιτήτριες της Ιατρικής Σχολής και του Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, καθώς και πολίτες της Αλεξανδρούπολης, οι οποίοι συνέβαλαν δημιουργικά στην πλούσια δράση της Ομάδας.

Από το 1991 μέχρι το 2003 η Θεατρική Ομάδα με την σκηνοθετική καθοδήγηση του Νίκου Ζερβόπουλου ανέβασε με μεγάλη επιτυχία τόσο έργα κλασικού ρεπερτορίου και έργα της νεοελληνικής δραματουργίας, όσο και έργα για παιδιά, έργα κουκλοθεάτρου και θεάτρου σκιών. Συμμετείχε επίσης στην Πολιτιστική Πανεπιστημιάδα που οργάνωσε το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1992, και έγινε γνωστή με αποτέλεσμα να δέχεται προσκλήσεις και από ξένα Φεστιβάλ.

Όλα αυτά τα χρόνια έδειξαν ότι η δράση της Θεατρικής ομάδας μπορεί να έχει θετικότατες επιδράσεις σε επίπεδο επικοινωνίας, προσαρμογής και δημιουργικών σχέσεων με τον περιβάλλοντα κοινωνικό χώρο. Πέραν τούτου όμως οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που συμμετέχουν έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν στην πράξη τις επικοινωνιακές του δεξιότητες, τις τεχνικές έκφρασης (λόγου και κίνησης), τις ικανότητες συνεργασίας και την άνετη έκθεσή τους σε ένα οποιοδήποτε κοινό (πολύ σημαντικό για ένα διδάσκοντα). Πρέπει όμως να επισημάνουμε ότι η συμμετοχή στη Θεατρική Ομάδα δε σημαίνει κατ’ ανάγκη μόνο ανάληψη ρόλου ηθοποιού. Κάθε φοιτητής-φοιτήτρια μπορεί να παρακολουθεί πρόβες, να απασχολείται με τεχνικά ζητήματα, να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες συνεργασίας σε διάφορα θέματα.

Τον Ιούνιο του 1996 και στο πλαίσιο τριημέρου εκδηλώσεων αφιερωμένο στο έργο του Ευγένιου Τριβιζά (9-11 Ιουνίου 1996), έγινε παρουσίαση του θεατρικού έργου «Ο Τουρτούρης».

Το Δεκέμβριο του 1996 ανέβηκε η θεατρική παράσταση «Το Μεγάλο Ταξίδι του Τουρτούρη» (13-14 Δεκεμβρίου 1996) βασισμένη στο έργο του Ευγένιου Τριβιζά.

Τον Ιούνιο του 1997 ανέβηκε η θεατρική παράσταση «Ο Γυάλινος Κόσμος» του Τενεσί Ουίλιαμς (5-6 Ιουνίου 1997).

Τον Απρίλιο του 1998 (4-5 Απριλίου 1998) και το Νοέμβριο του 1998 (13-15 Νοεμβρίου 1998) ανέβηκε η θεατρική παράσταση «Ο Θείος Βάνιας» του Άντον Τσέχωφ.

Τον Μάιο του 2001 ανέβηκε η θεατρική παράσταση «Με δύναμη απ’ την Κηφισιά» των Δημήτρη Κεχαΐδη και Ελένης Χαβιαρά (25-56 Μαΐου 2001).

Για τη χρονιά 2002-2003 η Θεατρική Ομάδα οργάνωσε ένα αφιέρωμα στον σύγχρονο Παραμυθά τον Ευγένιο Τριβιζά. Στο πλαίσιο του αφιερώματος ανέβασε δύο έργα του συγγραφέα, «Το όνειρο του σκιάχτρου» και την «Φρουτοπία».

Το ακαδημαϊκό έτος 2007-2008, η θεατρική ομάδα συστήνεται και πάλι κάτω από τη σκηνοθετική καθοδήγηση της Μυρσίνης Λαντζουράκη και ονομάζεται Θεατρική Ομάδα Κιβωτός του ΤΕΕΠΗ. Στα πλαίσια του εορτασμού των 20 χρόνων από την ίδρυση του Τμήματος, η θεατρική ομάδα των φοιτητών ανέβασε στο Δημοτικό θέατρο της Αλεξανδρούπολης την παράσταση «Οικογένεια Νώε» των Ξένια Καλογεροπούλου και Θωμά Μοσχόπουλου. Η παράσταση ταξίδεψε στη Σαμοθράκη στα πλαίσια πολιτιστικών εκδηλώσεων του νησιού και συμμετείχε στο φεστιβάλ ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων που διοργάνωσε το Δη. Πε. Θε. Σερρών.

Το ακαδημαϊκό έτος 2008-2009, παρουσίασε το θεατρικό έργο του Πάβελ Κόχουτ Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες, σε μετάφραση Σπύρου Ευαγγελάτου. Η παράσταση παρουσιάστηκε στο Δημοτικό θέατρο Αλεξανδρούπολης, στο Δη. Πε. Θε. Κομοτηνής και στο Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης στα πλαίσια εκπαιδευτικής εκδρομής του Τμήματος στην Κωνσταντινούπολη το Δεκέμβριο του 2009.

Η ομάδα Θεάτρου – Κουκλοθέατρου του ΤΕΕΠΗ παρουσίασε στις 2 Ιουνίου 2009 στα παιδιά που νοσηλεύονται στην Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, μια εναλλακτική μορφή διδασκαλίας και ψυχαγωγίας μέσα από το κουκλοθέατρο με τίτλο Το κουκλοθέατρο ταξιδεύει…

Το Μάιο του 2010, η θεατρική ομάδα ανέβασε το «Σιμιγδαλένιο» του Αλέξανδρου Αδαμόπουλου.

Στις 5 Ιουνίου 2016 στο πλαίσιο της Ημερίδας Παρουσίασης Μεταπτυχιακών Διπλωματικών Εργασιών του ΠΜΣ «Καινοτόμες Παιδαγωγικές Προσεγγίσεις σε Πολυπολιτισμικά Εκπαιδευτικά Περιβάλλοντα» το θεατρικό εργαστήρι Επί σκηνής παρουσίασε το θεατρικό έργο του Daniel Jackson «Η ρομαντική μου ιστορία» στο Αμφιθέατρο Καραθεοδωρή και ώρα 20:00 (αφίσα).

Από το Σεπτέμβριο του 2016 η θεατρική ομάδα αλλάζει την ονομασία της και πλέον ονομάζεται Κιβωτός Ονείρου. 

Τον Οκτώβριο του 2016 η νεοσύστατη πια ομάδα παρουσιάζει δρώμενο για την υποδοχή των πρωτοετών στο Τμήμα με τίτλο «Το νησί των συναισθημάτων» του Μάνου Χατζιδάκι. Τα Χριστούγεννα της ίδιας χρονιάς ανεβάζει την παράσταση «Ζητείται Πατρίς» στο Αμφιθέατρο Καραθεοδωρή της σχολής σε συνεργασία με τη χορωδία του Τμήματος και τις διδάσκουσες της μουσικής και των εικαστικών.

Τον Ιούνιο του 2017 ανεβαίνει η παράσταση «Κατσαρίδα» του Βασίλη Μαυρογεωργίου η οποία παρουσιάζεται στην Κομοτηνή και στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης. Το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς η ομάδα παρουσιάζει μικρές Χριστουγεννιάτικες ιστορίες κάτω από τον τίτλο «Χριστουγεννιάτικα Μαθήματα».

Τον Απρίλιο και Μάιο του 2018 παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση «Η ωραιότερη ιστορία του κόσμου» του Βασίλη Μαυρογεωργίου. Η παράσταση κάνει πρεμιέρα στις 30 Απριλίου στο Κατάστημα Κράτησης Κομοτηνής  και το Μάιο εντάσσεται στα πλαίσια των Ελευθερίων των πόλεων της Αλεξανδρούπολης και της Κομοτηνής

Τον Ιούνιο του 2018 η ομάδα πραγματοποίησε κύκλο γυρισμάτων και με τη συμβολή της Maik Productions ολοκλήρωσε μια ταινία μικρού μήκους με τίτλο Re_Generation και θέμα «Φανταστείτε ένα Drone ή ένα Ρομπότ για την Ειρήνη». H ταινία είναι μια παραγωγή του Εργαστηρίου Παιδαγωγικών Ερευνών και Εκπαιδευτικών Πρακτικών, εκπροσωπεί την ΟΜΕΠ Ελλάδας και θα προβληθεί στα πλαίσια εορτασμού με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα της Ειρήνης που διοργανώνουν ΜΚΟ σε συνεργασία με την UNESCO το Σεπτέμβριο του 2018.

Στις 15 Δεκεμβρίου 2018 η ομάδα διοργάνωσε θεατρική γιορτινή δράση με τίτλο «Χριστουγεννιάτικα Μπερδέματα» στο Θέατρο (cafe) του Πάρκου Αλτιναλμάζη στην Αλεξανδρούπολη. (Πρόσκληση, αφίσα).

Στα πλαίσια της Ημερίδας «Τα Δικαιώματα του παιδιού στον κόσμο σήμερα» (11 Μαΐου 2019) παρουσιάζει την Καλλιτεχνική Δράση «Έχω κάτι να σου πω» στην Αίθουσα Θεμέλιο της Σχολής Επιστημών Αγωγής. Η δράση δομείται από την ομάδα μέσα από αυτοσχεδιασμό, συζήτηση, αναστοχασμό, ανατροφοδότηση, με τη χρήση τεχνικών του εκπαιδευτικού δράματος.

Τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς ανεβαίνει η παράσταση «Το Σκλαβί» της Ξένιας Καλογεροπούλου, στο Δημοτικό θέατρο Αλεξανδρούπολης. Η παράσταση απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους θεατές και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τα Παιδικά Χωριά SOS Αλεξανδρούπολης.

Τον Οκτώβριο του 2019 η ομάδα συμμετέχει εθελοντικά στη δράση κατά του human trafficking Walk for freedom (Youtube Slideshow_ Walk for Freedom). Επιμελείται τα promo trailer της δράσης http://bit.ly/2LTzVSp και την ημέρα της δράσης παρουσιάζει ένα στιγμιότυπο βασισμένο σε τεχνικές του εκπαιδευτικού δράματος.

Τον Δεκέμβριο του 2019 η ομάδα συμμετείχε εθελοντικά σε promo trailer για την ενημέρωση του κόσμου και προώθηση της εκδήλωσης φιλανθρωπικού χαρακτήρα που οργανώνει η Ένωση Πολιτιστικών φορέων Έβρου (4ος Μαραθώνιος Ζωής: «Ο Έβρος χτίζει το σπίτι του Αυτισμού») https://youtu.be/yHok38FdBOI.

Τον Δεκέμβριο του 2019 στα πλαίσια της συνεργασίας του ΔΠΘ με το Δήμο Αλεξανδρούπολης για τις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις της πόλης, ανεβαίνει στη Δημοτική βιβλιοθήκη Αλεξανδρούπολης η θεατρική παράσταση «Ο τέταρτος μάγος» βασισμένη στο παραμύθι του Τεντ Σίγκερ και διασκευή της ομάδας (Youtube slideshow) η οποία ολοκληρώθηκε με δράσεις εμψύχωσης για τα παιδιά-θεατές (Πρόσκληση, αφίσα). Η ίδια παράσταση παρουσιάστηκε στην Ψυχιατρική Κλινική Αλεξανδρούπολης σε μια προσπάθεια προσφοράς ψυχαγωγίας στους νοσηλευόμενους στην Κλινική.

Η θεατρική ομάδα διασκεύασε και βιντεοσκόπησε για διαδικτυακή προβολή τη δραματοποιημένη αφήγηση «Η ιστορία της Μπάμπουσκα», η οποία αναρτήθηκε κατά την περίοδο των Χριστουγέννων 2020-21 στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Αλεξανδρούπολης (https://fb.watch/61uzmd7wJH/) ως μέρος του προγράμματος των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων και με αποδέκτες κοινό παιδιών αλλά και ενηλίκων.

Στις 16 και 17 Μαΐου 2022 η θεατρική ομάδα παρουσίασε για μικρούς και μεγάλους θεατές την παράσταση «Περπατώ εις το Δάσος» της Στέλλας Μιχαηλίδου στο Δημοτικό θέατρο Αλεξανδρούπολης στα πλαίσια των εορτασμών των Ελευθερίων της πόλης (https://tinyurl.com/33jc5m4e).

 

Η θεατρική Ομάδα Κιβωτός Ονείρου είναι πάντα ανοιχτή σε νέα μέλη.

  • Απαραίτητη προϋπόθεση η συνέπεια, και η διάθεση για ομαδικότητα και συνεργασία.
  • Δεχόμαστε αιτήσεις από 1 Σεπτεμβρίου μέχρι 15 Νοεμβρίου.
  • Οι συναντήσεις λαμβάνουν χώρα κάθε Σάββατο 12:30- 15:00 στην αίθουσα Θεμέλιο της Σχολής.

Υπεύθυνη ομάδας: Μυρσίνη Λαντζουράκη, Μέλος ΕΕΠ, Τ.Ε.Ε.Π.Η.

E-mail: mlantzou@psed.duth.gr

Facebook: Κιβωτός Ονείρου Θεατρική Ομάδα ΤΕΕΠH