Το Τμήμα στεγάζεται σε εγκαταστάσεις της Σχολής Επιστημών Αγωγής στη Νέα Χηλή. Η Νέα Χηλή είναι Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Ιδρύθηκε μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή από πρόσφυγες που προέρχονταν από την πόλη Χηλή της Μαύρης Θάλασσας.
Η Αλεξανδρούπολη είναι πρωτεύουσα του Έβρου, Περιφερειακής Ενότητας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Αποτελεί το μεγαλύτερο λιμάνι της Θράκης. Ιδρύθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα λόγω της κατασκευής της σιδηροδρομικής γραμμής που συνέδεε την Κωνσταντινούπολη με τις πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης. Αποτέλεσε σταθμό του συγκεκριμένου σιδηροδρομικού άξονα. Ο σιδηροδρομικός σταθμός αλλά και η ίδρυση του λιμανιού συνέβαλαν σημαντικά στην ανάπτυξη της πόλης. Στη διάρκεια του 19ου αιώνα σχεδιάστηκε το ρυμοτομικό σχέδιο της πόλης που βασίζονταν σε παράλληλα οδικά τμήματα με ικανοποιητικό πλάτος.
Η σημερινή πόλη διαθέτει ένα σύγχρονο ρυμοτομικό σχέδιο. Αποτελεί συγκοινωνιακό κόμβο καθώς διαθέτει σιδηροδρομικό σταθμό, λιμάνι, αεροδρόμιο και σύνδεση με την Εγνατία Οδό και τους λοιπούς οδικούς άξονες της Περιφέρειας. Το γνωστότερο αξιοθέατο της πόλης είναι ο φάρος της. Η πόλη διαθέτει ορισμένα νεοκλασικά κτίρια όπως το κτίριο της Ζαριφείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας, διάφορα μνημεία καθώς και έναν αριθμό από μουσεία. Ο ευρύτερος Δήμος της Αλεξανδρούπολης συμπεριλαμβάνει, εκτός των άλλων, τις Φέρες, και την Τραϊανούπολη.
Αξιοθέατα και Μουσεία στο Δήμο Αλεξανδρούπολης
Σημαντικά αξιοθέατα στο Δήμο της Αλεξανδρούπολης είναι τα εξής:
- Ο αρχαιολογικός χώρος της Μεσημβρίας-Ζώνης
- Το Δέλτα του Έβρου, ένας σημαντικός υγροβιότοπος σε διεθνές επίπεδο
- Η αρχαία Τραϊανούπολη
- Τα μεσαιωνικά κάστρα του Άβαντα και του Ποτάμου
- Ο βυζαντινός ναός της Παναγίας Κοσμοσώτειρας στις Φέρες
- Το σπήλαιο του Κύκλωπα στο Δημοτικό Διαμέρισμα της Μάκρης που χρησιμοποιούνταν από τα προϊστορικά χρόνια
- Η αναπαράσταση εποχιακού σαρακατσάνικου καταυλισμού κοντά στο Δημοτικό Διαμέρισμα της Αισύμης
Μουσεία που λειτουργούν στην πόλη της Αλεξανδρούπολης:
- Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης
- Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης
- Εθνολογικό Μουσείο Θράκης
- Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (στη Μαιστρο)
- Λαογραφικό Μουσείο Καππαδοκικής Εστίας
- Εκκλησιαστικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης
Μουσεία που λειτουργούν στον ευρύτερο Δήμο Αλεξανδρούπολης:
- Μουσείο Σαρακατσάνικης παράδοσης (δημοτικό διαμέρισμα Αισύμης)
- Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Φερών
Η Εκπαίδευση στην Αλεξανδρούπολη
Σημαντικό σταθμό στον τομέα της εκπαίδευσης στην Αλεξανδρούπολη αποτέλεσε η ίδρυση της Ζαριφείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας το 1934 με πρώτο Διευθυντή τον Ευάγγελο Παπανούτσο. Μέχρι το 1968, η Ακαδημία στεγάστηκε σε νεοκλασικό κτίριο στο κέντρο της πόλης που αποπερατώθηκε με δωρεές του ευεργέτη Γεωργίου Ζαρίφη. Μέχρι το 1934 στην Αλεξανδρούπολη λειτούργησε το Διδασκαλείο της Αλεξανδρούπολης. Πρώτος Διευθυντής του Διδασκαλείου της Αλεξανδρούπολης ήταν ο Θεόδωρος Κάστανος προτομή του οποίου υπάρχει στους χώρους της Σχολής Επιστημών Αγωγής.
Πέραν του Τ.Ε.Ε.Π.Η., στην Αλεξανδρούπολη εδρεύουν άλλα τέσσερα Τμήματα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης:
- Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης,
- Τμήμα Ιατρικής,
- Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής.και
- Τμήμα Νοσηλευτικής