Μενού Κλείσιμο

Πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμμετοχή σε εμψυχωτικά προγράμματα για παιδιά

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ  ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΜΨΥΧΩΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Αγαπητοί-ες  φοιτητές, φοιτήτριες,

Το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης και το  Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία,  θα συνεργαστούν με την Δημοτική Βιβλιοθήκη της Αλεξανδρούπολης προσφέροντας δημιουργικά, εμψυχωτικά προγράμματα/ εργαστήρια για παιδιά προ-σχολικής και σχολικής ηλικίας.

Τα εργαστήρια αυτά θα γίνουν για να κατανοήσουν τα παιδιά την επίδρασή των τεχνών και του λόγου στη ζωή τους και να τους δοθούν ερεθίσματα προβληματισμού, και δημιουργικότητας. Παράλληλα, όμως, τα εργαστήρια αυτά θα δώσουν σε σας ευκαιρίες για να εφαρμόσετε στην πράξη αυτά που διδάσκεσθε κατά την διάρκεια των σπουδών σας αλλά και για να αποκτήσετε εμπειρία που θα σας χρειαστεί στην επαγγελματική σας σταδιοδρομία. Γι αυτό, άλλωστε, στους /στις  συμμετέχοντες- συμμετέχουσες θα  δοθεί βεβαίωση που θα είναι χρήσιμη για το βιογραφικό σας.

Τα εργαστήρια θα υλοποιούνται κάθε Σάββατο 11.00-13.00 στην Δημοτική βιβλιοθήκη κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς.  Μπορείτε να επιλέξετε να συμμετάσχετε σε ένα ή και σε περισσότερα εργαστήρια. Επειδή τα είδη των εργαστηρίων θα εναλλάσσονται, π.χ. το ένα Σάββατο «λογοτεχνία για παιδιά» και «εικαστικά» και το άλλο «θεατρική αγωγή» και «αφύπνιση στη γαλλική γλώσσα και στον γαλλικό πολιτισμό», ο/η  κάθε φοιτητής/-τρια μπορεί να απασχολείται δύο Σάββατα τον μήνα εκτός και αν θέλει να συμμετάσχει σε περισσότερα από ένα είδη εργαστηρίων.

Τα είδη των εμψυχωτικών εργαστηρίων  είναι τα εξής:

Λογοτεχνία για παιδιά

Θεατρική αγωγή

Αφύπνιση στη γαλλική γλώσσα και στον γαλλικό πολιτισμό

Εικαστικά

Σε όλα τα εργαστήρια, δύο ή τρεις από σας σε κάθε εργαστήριο, θα έχετε  ολιγομελείς ομάδες παιδιών, θα επιλέγετε ένα θέμα, θα επιλέγετε αλλά και θα παράγετε υλικό, θα οργανώνετε δραστηριότητες μέσα από λογοτεχνικά βιβλία, κάρτες, παιχνίδια, τραγούδια, ζωγραφιές ή κατασκευές. Η κάθε ομάδα λειτουργεί αυτόνομα ή και με την βοήθεια της διδάσκουσας, όσο είναι απαραίτητο (δυνατότητα συνεργασίας και με διδάσκοντες άλλων ειδικοτήτων). Πριν την έναρξη των εργαστηρίων θα παρακολουθήσετε δίωρα σεμινάρια για το είδος του εργαστηρίου που θα επιλέξετε.

Παρακάτω βλέπετε τις προϋποθέσεις που τίθενται από τις υπεύθυνες καθηγήτριες για την συμμετοχή σας στα εργαστήρια.


 «Αφύπνιση στη γαλλική γλώσσα και στο γαλλικό πολιτισμό» (Διδάσκουσα: Α. Μαυρομαρά- Λαζαρίδου)

Προϋποθέσεις για συμμετοχή

Οι φοιτητές-τριες  θα πρέπει

  1. Να έχουν επιλέξει το μάθημα Γαλλικά Ξένη Γλώσσα, την φετινή χρονιά
  2. Να έχουν παρακολουθήσει ήδη μαθήματα γαλλικών σε προηγούμενα εξάμηνα.
  3. Να επιθυμούν να συμμετέχουν σε επιμορφωτικό σεμινάριο 2 ωρών, σχετικό με την προετοιμασία εκπαιδευτικού υλικού, την οργάνωση και εμψύχωση εργαστηρίων (ημερομηνία θα οριστεί μέσα στον Οκτώβριο).

Θεατρική Αγωγή (Διδάσκουσα: Μ. Λαντζουράκη)

Προϋποθέσεις  για τη συμμετοχή

Οι φοιτητές/τριες θα πρέπει

  1. να έχουν ολοκληρώσει και εξεταστεί στο μάθημα της Πρακτικής ΙΙ «Κουκλοθέατρο για παιδιά».
  2. εάν βρίσκονται στο τρίτο και τέταρτο έτος, να έχουν παρακολουθήσει το μάθημα «Δραματικό Παιχνίδι- Δραματοποίηση» (ΤΕΕΠΗ) ή/και να είναι μέλη της θεατρικής ομάδας «Κιβωτός Ονείρου» (ΤΕΕΠΗ). Να επιθυμούν να συμμετάσχουν σε τρία δίωρα σεμινάρια επιμόρφωσης για την προετοιμασία τους πριν τις δράσεις.

Οι φοιτητές/τριες του ΠΤΔΕ θα πρέπει:

  1. Να έχουν περάσει το μάθημα της Παιδαγωγικής του θεάτρου του 3ου εξαμήνου
  2. Να επιθυμούν να συμμετάσχουν σε τρία δίωρα σεμινάρια επιμόρφωσης για την προετοιμασία τους πριν τις δράσεις

Λογοτεχνία για παιδιά (Διδάσκουσες: Β. Βασιλούδη, Α. Οικονομίδου, Μ. Σιδηροπούλου)

Προϋποθέσεις  για τη συμμετοχή

 Οι φοιτητές-τριες θα πρέπει να έχουν παρακολουθήσει το υποχρεωτικό μάθημα «Εισαγωγή στην παιδική Λογοτεχνία» ή να έχουν παρακολουθήσει ή να επιλέξουν στο τρέχον εξάμηνο το μάθημα «Τα εικονογραφημένα παιδικά βιβλία και οι αναγνώσεις τους» (ΤΕΕΠΗ) ή να έχουν παρακολουθήσει ένα από τα επιλεγόμενα μαθήματα «Σύγχρονες Προσεγγίσεις στην Παιδική Λογοτεχνία και Εκπαιδευτική Πράξη», «Παιδική/Νεανική Λογοτεχνία και Πολυγραμματισμοί στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση» (ΠΤΔΕ)

  1. Να επιθυμούν να συμμετάσχουν σε τρία δίωρα σεμινάρια επιμόρφωσης για την προετοιμασία τους πριν τις δράσεις.

Εικαστικά (Διδάσκουσα: Μ. Παυλίδου)

Προϋποθέσεις  για τη συμμετοχή

Οι φοιτητές/τριες θα πρέπει

  1. Να έχουν συμμετάσχει και εξετασθεί στα μαθήματα Εικαστική αγωγή Ι ή/και ΙΙ για το ΠΤΔΕ, και στα μαθήματα Πρακτική ΙΙ και ΙΙΙ για το ΤΕΕΠΗ.
  2. Να επιθυμούν και συμμετάσχουν σε τρίωρα σεμινάρια επιμόρφωσης για την προετοιμασία τους, πριν τις δράσεις.

Ελπίζουμε να συμμετάσχετε για να αποκομίσετε γνώσεις και εμπειρίες που θα είναι πολύτιμα εφόδια για την επαγγελματική σας σταδιοδρομία!!

 Παρακαλούμε δηλώστε την συμμετοχή σας, επιλέγοντας το/τα εργαστήριο-α στα οποία θέλετε να συμμετάσχετε, συμπληρώνοντας τη φόρμα που θα βρείτε εδώ: https://forms.gle/q3RmDTzHyca9vxycA

Για τυχόν διευκρινίσεις μπορείτε να επικοινωνείτε με την Επικ. Καθηγήτρια Μαρέττα Σιδηροπούλου στο masidiro@psed.duth.gr