Μενού Κλείσιμο

Εισαγωγή στη Νεότερη Ελληνική Λογοτεχνία

  • Κωδ. Μαθήματος: Π 05 Υ
  • Εξάμηνο: 1o Εξάμηνο
  • Υποχρεωτικό: Ναι
  • Διδάσκοντες: Σοφία Ιακωβίδου
  • Προσφέρεται σε φοιτητές Erasmus: Ναι
  • Ώρες Θεωρίας: 3
  • Ώρες Φροντιστηρίου/Εργαστηρίου:
  • Ώρες Διδασκαλίας: 3
  • Πιστωτικές Μονάδες: 4.5

Εισαγωγή στη Νεότερη Ελληνική Λογοτεχνία

Περιεχόμενο Μαθήματος

Το µάθηµα ξεκινά ορίζοντας το περιεχόµενό του, καθέναν από τους όρους που το συναπαρτίζουν: «λογοτεχνία» (τι δεν περιλαµβάνεται σ’ αυτήν, ποια η διαφορά της από τη γραµµατεία), «νεοελληνική» (για τη χρήση του όρου στα λογοτεχνικά πράγµατα κριτήριο είναι η γλώσσα καθώς και το φανέρωµα µιας συνείδησης που θα µπορούσαµε να αποκαλέσουµε εθνική εντός ενός έργου). Αντίστοιχα παρουσιάζονται και οι επιστήµες του λογοτεχνικού: γραµµατολογία, φιλολογία, συγκριτική φιλολογία. Αφού γίνει και µια επισκόπηση και των ιστοριών της ν.ε. λογοτεχνίας ανά τα χρόνια, στεκόµαστε ιδιαίτερα στις τέσσερις πιο σύγχρονες (Κ. Θ. ∆ηµαρά, Λ. Πολίτη, M. Vitti, R. Beaton) διευκρινίζοντας τα όρια και το περιεχόµενό τους. Μετά από µια επισκόπηση του διαστήµατος που ορίζεται από τις απαρχές της νεοελληνικής λογοτεχνίας έως και τον δέκατο όγδοο αιώνα (Η λογοτεχνία πριν και µετά από την Άλωση – η λογοτεχνική ακµή στην Κρήτη – ο νεοελληνικός διαφωτισµός) ακολουθεί ο κυρίως κορµός του µαθήµατος η άρθρωσή του οποίου είναι η ακόλουθη:

Το δηµοτικό τραγούδι ∆ιαχωρισµός σε κυρίως άσµατα (αναλύονται τα είδη τους) και σε παραλογές. Η εξηγητική υπόθεση του Σ. Κυριακίδη για τη γένεση των παραλογών και η διαδροµή τους στο χώρο και το χρόνο.

 ∆έκατος ένατος αιώνας

  1. Οι δεκαετίες πριν από την Επανάσταση: Ρήγας, Χριστόπουλος, Βηλαράς. Η Επτανησιακή Σχολή: προσολωµικοί, σολωµικοί, µετασολωµικοί, εξωσολωµικοί ποιητές, ελάσσονες και επίγονοι. Ο ∆. Σολωµός. Ο Α. Κάλβος. 3. ∆ιαφορές Επτανησιακού-Αθηναϊκού ροµαντισµού 4. Οι Φαναριώτες και η Αθηναϊκή Σχολή. 5. Η γενιά του 1880: παρνασσισµός. 6.Κ. Παλαµάς. 7. Η πεζογραφία µετά το 1880, το ηθογραφικό διήγηµα, το γλωσσικό ζήτηµα και ο Ψυχάρης.

 

Εικοστός αιώνας

1. Κ. Π. Καβάφης 2. Ά. Σικελιανός 3. Η ποίηση ως τα 1930. 4. Η γενιά του 1920. 5. Η γενιά του’30:  α.  ποίηση,  β.  πεζογραφία.  6.  Μεταπολεµική ποίηση:  α΄µετ.  γενιά (ιστορική-πολιτική,υπαρξιακή, νεο- ή µεταυπερρεαλιστική) , β΄ µετ., γενιά του ’70. 7. Μεταπολεµική πεζογραφία:τάσεις-κατευθύνσεις  (ιστορική-πολιτική,    φιλοσοφική-υπαρξιακή,    µικροαφήγηση)    8.Μεταπολιτευτική λογοτεχνία.

Γενικές Ικανότητες

Λαμβάνοντας υπόψη τις γενικές ικανότητες που πρέπει να έχει αποκτήσει ο πτυχιούχος (όπως αυτές αναγράφονται στο Παράρτημα Διπλώματος) σε ποια / ποιες από αυτές αποσκοπεί το μάθημα;.

Το αναλυτικό περίγραμμα του μαθήματος είναι διαθέσιμο στον Οδηγό Σπουδών