Menu Close

Educational and Training Activities

Ακολουθεί μία ενδεικτική λίστα από εκπαιδευτικές και επιμορφωτικές δράσεις που διοργάνωσε το Τμήμα.

 

16/6/1993, 18/6/1993: 2ο Επιμορφωτικό Σεμινάριο Νηπιαγωγών.

8/11/1993, 8/12/1993: 3ο Επιμορφωτικό Σεμινάριο Νηπιαγωγών.

10/11/1993, 1/12/1993: 4ο Επιμορφωτικό Σεμινάριο Νηπιαγωγών.

9-13/5/1994: (Υιοθεσία νησιού Σαμοθράκης – Εβδομάδα Σαμοθράκης). Μεταφορά των μαθημάτων του α.΄έτους για μία εβδομάδα στο νησί.

Απρίλιος 1995: Εκπαιδευτική Εκδρομή του 4ου έτους στο Παρίσι – Επισκέψεις Νηπιαγωγείων.

Μάϊος 1995: (Υιοθεσία νησιού Σαμοθράκης – Εβδομάδα Σαμοθράκης). Μεταφορά των μαθημάτων Α.΄έτους στο νησί Σαμοθράκη για μια εβδομάδα.

1-2/11/1995: Επιμορφωτικό σεμινάριο για διδασκαλία της Ελληνικής σε παλλινοστούντες μαθητές (συνδιοργάνωση του Τμήματος με Πανεπιστήμιο Κρήτης).

Μάϊος 1996: (Υιοθεσία νησιού Σαμοθράκης – Εβδομάδα Σαμοθράκης). Μεταφορά των μαθημάτων του Α.΄έτους για μία εβδομάδα στο νησί.

Δεκέμβριος 1996: Ενημέρωση των μαθητών του Κλασικού Λυκείου Αλεξ/πολης σχετικά με το πρόγραμμα σπουδών και τις συνθήκες λειτουργίας του Τμήματος.

10/3/1999: Ενημερωτική Συνάντηση  Πρόγραμμα Erasmus – Socrates Εμπειρίες, Προβλήματα, Προοπτικές (συνδιοργάνωση του Τμήμστος με το Γραφείο Διασύνδεσης ΔΠΘ, Π.Τ.Δ.Ε, Ιατρική Σχολή Δ.Π.Θ).

16/5/2000: Ενημερωτική Συνάντηση Πρόγραμμα Erasmus – Σωκράτης Εμπειρίες, Προβλήματα, Προοπτικές Γραφείο Διασύνδεσης (συνδιοργάνωση του Τμήματος με το Π.Τ.Δ.Ε.).

21/3/2001: Ενημερωτική Συνάντηση, Πρόγραμμα ERASMUS/ΣΩΚΡΑΤΗΣ «Εμπειρίες, Προβλήματα, Προοπτικές» (συνδιοργάνωση του Τμήματος με το Γραφείο Διεθνών Σχέσεων του Δ.Π.Θ.)

15-16 Ιουλίου 2002: Σεμινάριο Επιμόρφωσης Εξομοιωμένων Νηπιαγωγών Δράμας -Καβάλας με θέμα «Σύγχρονες Προσεγγίσεις στην Προσχολική Εκπαίδευση». Υπεύθυνη: Β.Κοντογιάννη.

Μάιος 2007: «Η μουσική ταξιδεύει ….. και μας ταξιδεύει» Εκπαιδευτική δράση φοιτητών του Τ.Ε.Ε.Π.Η. για παιδιά νηπιαγωγείων της Αλεξανδρούπολης για μουσικά όργανα και μουσικές από βαλκανικές χώρες.

Μάϊος 2007: Εκδοχές ενός εικαστικού βιώματος. Έκθεση εργασιών των φοιτητών του Τ.Ε.Ε.Π.Η. στο μάθημα «Αισθητική και καλλιτεχνική αγωγή»

Ακαδημαϊκό έτος 2009-2010: Οργάνωση Βιβλιοθήκης Δημοτικού Σχολείου Ν. Χηλής Έβρου

Ιούνιος 2009: «Οι πρωταγωνιστές του πλήθους». Έκθεση των εργασιών των φοιτητών του Τ.Ε.Ε.Π.Η. στο μάθημα «Αισθητική και Καλλιτεχνική Αγωγή» στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης στην Αλεξανδρούπολη.

Σεπτέμβριος 2011- 2012: Πρόγραμμα εμψυχωτικών δραστηριοτήτων από φοιτήτριες του Τ.Ε.Ε.Π.Η. στην υποδοχή των μαθητών της Πρώτης τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξανδρούπολης.

Απρίλιος και Μάιος 2013: Οι φοιτητές του 3ου έτους του Τ.Ε.Ε.Π.Η. στο πλαίσιο του Προγράμματος Πρακτικής Κατάρτισης, και ειδικότερα υπό την καθοδήγηση του διδάσκοντος το μάθημα «Αισθητική Αγωγή» κ. Σ. Κουρσάρη, ζωγράφισαν παιχνίδια για τους μαθητές στο έδαφος του προαυλίου χώρου του Δημοτικού Σχολείου της Νέας Χηλής.

Ιούνιος 2013: Υλοποίηση δράσης στον χώρο του Πάρκου Εθνικής Ανεξαρτησίας (έναντι της Ζαριφείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας) στην Αλεξανδρούπολη με ελεύθερη συμμετοχή παιδιών προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας με θέμα: «Ταξίδι στο Παιχνίδι», Εργαστήριο Παιδαγωγικής Έρευνας και Εκπαιδευτικών Πρακτικών. (Δελτίο τύπου 27/5/2013 και 4/6/2013)

Σεπτέμβριος 2012-2013: Πρόγραμμα εμψυχωτικών δραστηριοτήτων από φοιτήτριες του Τ.Ε.Ε.Π.Η. στην υποδοχή των μαθητών της Πρώτης τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξανδρούπολης.

28 Νοεμβρίου 2013: Προβολή ταινίας και συζήτηση με θέμα «Συζητώντας σε καιρούς κρίσης… Ρατσισμός και Εκπαίδευση». Υπεύθυνοι της εκδήλωσης: Γ. Μαυρομμάτης και Α. Σαπουντζής. (αφίσα)

Ακαδημαϊκό έτος 2013-14: Επιμόρφωση νηπιαγωγών της Αλεξανδρούπολης στην εφαρμογή του μοντέλου Lesson Study από μέλη του Εργαστηρίου Παιδαγωγικής Έρευνας και Εκπαιδευτικών Πρακτικών.

21 Νοεμβρίου 2014: Ενδοσχολική επιμόρφωση σε 3 Νηπιαγωγεία της Θεσσαλονίκης (11ο, 20ο και 22ο). Δύο εισηγήσεις με θέμα «Το Portfolio στο νηπιαγωγείο» (εισηγήτρια: Ε. Πεντέρη, Διδάκτορας του Τμήματος και μέλος του Εργαστηρίου Παιδαγωγικής Έρευνας και Εκπαιδευτικών Πρακτικών) και «Η σημασία της αυθεντικής αξιολόγησης στο νηπιαγωγείο».

18 Δεκεμβρίου 2014: Ενδοσχολική επιμόρφωση στο Δημοτικό σχολείο Ν. Καρβάλης. Δύο εισηγήσεις με θέμα «Η σημασία της σχέσης σχολείου-οικογένειας» (εισηγήτρια: Γ. Ρεκαλίδου), και «Θεωρητικές και πρακτικές προσεγγίσεις της συνεργασίας σχολείου-οικογένειας» (εισηγήτρια: Ε. Πεντέρη, Διδάκτορας του Τμήματος και μέλος του Εργαστηρίου Παιδαγωγικής Έρευνας και Εκπαιδευτικών Πρακτικών).

16 Ιουνίου 2015: Ανοικτή συζήτηση με θέμα: «Ταυτότητα, πολιτειότητα και Μετανάστευση στην Ελλάδα». Η διοργάνωση έγινε στα πλαίσια του έργου «Μη επιστημονικοί και κοινωνικο-επιστημονικοί λόγοι πάνω στην ταυτότητα, τη μετανάστευση και την πολιτειότητα» που χρηματοδοτείται από το Έβδομο Πρόγραμμα Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Δράση Υποστήριξης για Εκπαίδευση και Επαγγελματική Εξέλιξη Ερευνητών (MARIE CURIE), Προκήρυξη: FP7-PEOPLE-2011-CIG. Η εκδήλωση διεξήχθη στη Θεσ/νίκη. (Αφίσα)

Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2015: Οργάνωση βιβλιοθήκης 10ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξανδρούπολης.

20 Μαρτίου 2016: Επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μαΐστρου (Αλεξανδρούπολη) στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού μαθήματος «Παραγωγή και χρήση του περιβαλλοντικού λόγου σε αναπτυξιακές αειφορικές δράσεις-εφαρμογές» του ΠΜΣ «Εκπαίδευση για το Περιβάλλον και την Αειφορία».

19 Ιουνίου 2016: Επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Πανδρόσου (Κομοτηνή) στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού μαθήματος «Παραγωγή και χρήση του περιβαλλοντικού λόγου σε αναπτυξιακές αειφορικές δράσεις-εφαρμογές» του ΠΜΣ «Εκπαίδευση για το Περιβάλλον και την Αειφορία».

25 Ιουλίου 2016 – 9 Σεπτεμβρίου 2016: Εκπαιδευτική παρέμβαση μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών του ΠΜΣ «Καινοτόμες Παιδαγωγικές Προσεγγίσεις σε Πολυπολιτισμικά Εκπαιδευτικά Περιβάλλοντα» στη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων στη Δράμα. Η εκπαιδευτική δράση αφορούσε παιδιά-πρόσφυγες προσχολικής και σχολικής ηλικίας και πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία φοιτητών/τριών του ΠΜΣ και σε συνεργασία με την Διεύθυνση Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας.

19 Οκτωβρίου και 23 Νοεμβρίου 2016: Δύο βιβλιοπαρουσιάσεις στον χώρο του Εργαστηρίου Παιδαγωγικής Έρευνας και Εκπαιδευτικών Πρακτικών. Υπεύθυνη: Α. Κοσμίδου, διπλωματούχος του ΠΜΣ «Καινοτόμες Παιδαγωγικές Προσεγγίσεις σε Πολυπολιτισμικά Εκπαιδευτικά Περιβάλλοντα».

Δεκέμβριος, 2016: Υποστήριξη φοιτητών για υλοποίηση δραστηριοτήτων με παιδιά στην παιδιατρική κλινική του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης. Υπεύθυνη: Φ. Μοκαΐτη, υποψήφια Διδάκτορας του Τμήματος και μέλος του Εργαστηρίου Παιδαγωγικής Έρευνας και Εκπαιδευτικών Πρακτικών.

Χειμερινό εξάμηνο 2016-17: Υλοποίηση ενός δεκάωρου εργαστηρίου με υποχρεωτική συμμετοχή και σε εθελοντική βάση για 10 φοιτητές 7ου και 5ου εξαμήνου. Θέμα «Σχεδιασμός δραστηριοτήτων κινητικής αγωγής στο νηπιαγωγείο». Υπεύθυνη: Ε. Φαλέκα, υποψήφια Διδάκτορας του Τμήματος και μέλος του Εργαστηρίου Παιδαγωγικής Έρευνας και Εκπαιδευτικών Πρακτικών.

Χειμερινό εξάμηνο 2016-17: Υλοποίηση ενός δεκάωρου εργαστηρίου με υποχρεωτική συμμετοχή και σε εθελοντική βάση για 10 φοιτητές 5ου και 3ου εξαμήνου. Θέμα: «Συγγραφή και παρουσίαση εργασιών»,. Υπεύθυνη: Φ. Μοκαΐτη, υποψήφια Διδάκτορας του Τμήματος και μέλος του Εργαστηρίου Παιδαγωγικής Έρευνας και Εκπαιδευτικών Πρακτικών.

Δεκέμβριος 2016: Υλοποίηση δραστηριοτήτων με παιδιά της Παιδιατρικής Κλινικής του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης από εθελοντές προπτυχιακούς/ές φοιτητές/τριες για διάστημα 15 ημερών. Υπεύθυνη: Φ. Μοκαΐτη, υποψήφια Διδάκτορας του Τμήματος και μέλος του Εργαστηρίου Παιδαγωγικής Έρευνας και Εκπαιδευτικών Πρακτικών.

28 Απριλίου 2017: Εκδήλωση για το κίνημα της Νέας Αγωγής. Προβολή πρωτογενούς υλικού (dvd) για την εξέλιξη των σχολείων – εργαστηρίων στην Ευρώπη (1918-1939) μέσα από τα συνέδρια της Διεθνούς Ένωσης για τη Νέα Αγωγή (αφίσα). Διοργάνωση: Εργαστήριο Παιδαγωγικής Έρευνας και Εκπαιδευτικών Πρακτικών.

Μάιος 2017: Οργάνωση Έκθεσης Φωτογραφίας Περιβαλλοντικού Θέματος στο πλαίσιο του ΠΜΣ «Εκπαίδευση για το Περιβάλλον και την Αειφορία», Αλεξανδρούπολη.

3 Ιουνίου 2017: Δράση για παιδιά με τίτλο «Παιχνίδια στον χρόνο» από την ομάδα φοιτητών «Στο ΠΑΙ και ΦΟΙ» του Εργαστηρίου Παιδαγωγικής Έρευνας και Εκπαιδευτικών Πρακτικών. Η δράση πραγματοποιήθηκε στο Πάρκο Εθνικής Ανεξαρτησίας (έναντι της Ζαριφείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας) στην Αλεξανδρούπολη από τις 10:00 ως τις 14:00. Αφορούσε παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας της πόλης, με σκοπό την ψυχαγωγία και τη δημιουργική τους απασχόληση με ψυχοκινητικές δραστηριότητες και κατασκευές (αφίσα).

10 Ιουλίου 2017 – 1 Σεπτεμβρίου 2017: Πρόγραμμα Εκπαιδευτικής Παρέμβασης για παιδιά και έφηβους πρόσφυγες στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Καβάλας. Κατά το καλοκαίρι του 2017 υλοποιήθηκε στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Καβάλας, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας (5-­15 χρονών). Το πρόγραμμα αποτέλεσε πρωτοβουλία και οργανώθηκε από μία ομάδα μεταπτυχιακών φοιτητριών του ΠΜΣ «Καινοτόμες Παιδαγωγικές Προσεγγίσεις σε Πολυπολιτισμικά Εκπαιδευτικά Περιβάλλοντα», με τη στήριξη του Εργαστηρίου Παιδαγωγικής Έρευνας και Εκπαιδευτικών Πρακτικών του Τ.Ε.Ε.Π.Η. -Δ.Π.Θ. και υπό την εποπτεία του μέλους ΔΕΠ του Τ.Ε.Ε.Π.Η., Γ. Μαυρομμάτη. Πρόκειται για ένα εντατικό πρόγραμμα μη τυπικής εκπαίδευσης που έχει ως στόχο την διευκόλυνση ένταξης των συγκεκριμένων παιδιών στις τυπικές δομές εκπαίδευσης κατά το ερχόμενο σχολικό έτος.

Δεκέμβριος 2017, Απρίλιος, Μάιος 2018. Υλοποίηση δραστηριοτήτων με νοσηλευόμενα παιδιά της Παιδιατρικής Κλινικής του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης τα διαστήματα 9-20 Δεκεμβρίου 2017 και 18/4/2018-5/5/2018 από 42 και 14 προπτυχιακούς/ές φοιτητές/τριες αντιστοίχως. Υπεύθυνη: Φ. Μοκαΐτη, υποψήφια Διδάκτορας του Τμήματος και μέλος του Εργαστηρίου Παιδαγωγικής Έρευνας και Εκπαιδευτικών Πρακτικών.

Χειμερινό εξάμηνο 2017-18. Υλοποίηση ενός εργαστηρίου διάρκειας 11.5 ωρών συνολικά, με εθελοντική συμμετοχή και υποχρεωτική παρουσία, που παρακολούθησαν 10 φοιτητές και εξελίχθηκε σε τρεις εβδομάδες με θέμα «Συγγραφή και παρουσίαση επιστημονικής εργασίας». Υπεύθυνη: Φ. Μοκαΐτη, υποψήφια Διδάκτορας του Τμήματος και μέλος του Εργαστηρίου Παιδαγωγικής Έρευνας και Εκπαιδευτικών Πρακτικών.

Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος 2018. Σχεδιασμός (έξι δίωρες επιμορφωτικές συναντήσεις των υπευθύνων με τους φοιτητές στις 27/3, 17/4, 24/4, 8/5, 15/5, 22/5), με θέμα πέντε παραμύθια και υλοποίηση (5 ώρες) εθελοντικής δράσης από 23 προπτυχιακούς φοιτητές της ομάδας «Στο ΠΑΙ και ΦΟΙ» (και 6 εθελοντές) στο χώρο του Πάρκου Εθνικής Ανεξαρτησίας, με ελεύθερη συμμετοχή παιδιών προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας της πόλης με θέμα: «Το πάρκο των παραμυθιών», Αλεξανδρούπολη, 27 Μαΐου 2018. Υπεύθυνες: Φ. Μοκαΐτη και Ε. Φαλέκα. (αφίσα).

Ακαδημαϊκό έτος 2017-18. Οργάνωση Σχολικής Βιβλιοθήκης του 7ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξανδρούπολης.

Ακαδημαϊκό έτος 2018-19.